SCS 2016

15/12/2016
Posted in SCS
15/12/2016 Marketing & PR

Ove godine SUPEUS je po šesti put uspješno organizirao studentsko natjecanje SUPEUS Case Study. Natjecanje se održavalo od 5. do 9.12. i to kroz tri radionice, na FER-u, FSB-u i Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu. Radionice su se sastojale od dva dijela. U prvom dijelu studenti su slušali predavanje renomiranih stručnjaka iz svijeta energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i održive gradnje, dok u drugom dijelu podijeljeni u timove rješavali zadatak vezan za temu predstavljenu predavanjem. Na svakoj radionici najbolji timovi osvojili su vrijedna putovanja, dok je tim s najviše osvojenih bodova na sve tri radionice osvojio i posebnu nagradu kako bi se dodatno naglasio interdisciplinarni duh natjecanja.

Tema koja je ove godine objedinila sve tri radionice je: „Inženjerski koncepti u projektiranju“.
Prva radionica održala se u ponedjeljak 5.12. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva pod nazivom „Proračun pogona električnog vozila za određenu rutu“. Električna vozila sve su zastupljenija u automobilskoj industriji pa se studente upoznalo s modelom električnog vozila u kretanju te s pregledom različitih konfiguracija ruta kretanja vozila. Zadatak je osmislio prof. Mario Vražić koji je i sam u svoj auto ugradio električni pogon. Zadatak je bio zanimljiv na način da studentima nisu bili eksplicitno zadani svi potrebni podaci i zahtjevi ili su oni bili višeznačno definirani, kako se to i često pojavljuje u praksi. S obzirom na to, od njih se tražio inženjerski pristup rješavanju zadatka, tj. određene stvari su morali sami zaključiti i procijeniti pa je stoga zadatak imao i više točnih rješenja, ovisno o tome koje pretpostavke su uzete u obzir. Najbolji timovi na FER-ovoj radionici su: 1. Tim FDM(Filip Slatina, Dino Jakšić, Marin Vukovojac); 2. Tim Majstori (Marko Mimica, Luka Bučar, Luka Skender); 3. Tim Lipo Is On Fire(Matko Skutari, Matko Pečanić, Mateo Milovac).
U utorak se održala radionica na Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu, a njena tema je bila „Energetska obnova zgrada i zaštita od požara“Na radionici je predstavljena tematika protupožarne zaštite realnog objekta, gdje su se sudionici imali priliku susresti se s kompleksnošću planiranja i projektiranja, te raspodjele negorivih materijala, zadovoljavajući pravila koja uvjetuje hrvatski Pravilnik o otpornosti na požar i drugim zahtjevima koje građevine moraju zadovoljiti u slučaju požara (NN 29/13 i 87/15), a predavač je bio Milan Carević, dipl.ing.arh. Cilj je radionice bio je podići razinu svijesti o važnosti sigurnosti u slučaju požara, kao jednog od bitnih zahtjeva za građevinu, a koji je često zapostavljen, kako tijekom tradicionalnog školovanja tako i u praksi. Najbolji timovi na ovoj radionici su: 1. Tim Vatrogasac Sam (Ivana Trčak, Mateja Rogulj); 2. Tim DVD Žrnovnica (Cvitan Gavran, Vedran Nejašmić, Marijel Čuljak); 3. Tim Vikice (Virna Šonje, Vlatka Marković, Vedrana Moslavac).
Treća i posljednja radionica održala se u srijedu, na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, na temu „Rad dizalice topline u sezoni grijanja“, a predavanje je održao predavač Luka Boban, mag.ing.mech. sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Cilj ove radionice bilo je upoznavanje studenata s radom dizalice topline u sezoni grijanja te s tehničkim karakteristikama pri različitim temperaturama. Kroz zadatak se studentima prikazalo kako se dimenzionira dizalica topline te kako odabir dizalice topline utječe na ukupne troškove kroz njezin radni vijek. Najbolji timovi na zadnjoj radionici su: 1. Tim Freoni (Katia Ritoša, Danijel Zadravec, Janko Levačić); 2. Tim PLUSZAMINUS (Ante Mastelić, Toni Vukša, Marin Ljuban); 3. Tim Srnci (Roman Kuzmić, Filip Opetuk, Marko Zrno).

Posebna nagradu za interdisciplinarnost dodijeljena je timu koji je sudjelovao na sve tri radionice te se najviše iskazao na svim trima, a to je bio Tim PLUSZAMINUS (Ante Mastelić, Toni Vukša, Marin Ljuban)

Svečano proglašenje pobjednika održano je u petak 9. prosinca na Arhitektonskom fakultetu. Uz proglašenja najboljih timova i predstavljanja rješenja zadataka svih radionica, studenti su imali priliku čuti i predavanje našeg partnera. Gđa. Nensi Runko, u ime tvrtke Rockwoll, održala je predavanje na temu  ”Koga briga za zaštitu od požara?”.

Trud studenata SUPEUS je, kao i svake godine, nagradio vrijednim nagradama pa su tako najbolji timovi svake radionice osvojili vrijedna putovanja u organizaciji Fun Factory agencije, drugoplasirani timovi su osvojili ulaznice za Escape Room Arena, a trećeplasirani poklon bon u Pivnici Medvedgrad. Nagrada za interdisciplinarnost sastojala od dodatnog putovanja, kompleta knjiga Majstor na kvadrat, godišnje pretplate na časopis EGE te stručne literature u izdanju Energetike Marketing.

Cilj čitavog projekta, koji se sada već tradicionalno organizira iz godine u godinu, je približiti studentima konkretne primjere problema i zadataka iz prakse te ih na zanimljiv i jednostavan način, uz pomoć stručnih predavača, upoznati s aktualnim temama iz područja kojima se Udruga bavi. SUPEUS će nastaviti kroz daljnje projekte poticati studente na interdisciplinarnu komunikaciju i inženjersko razmišljanje.