SCS 2014

15/12/2014
Posted in SCS
15/12/2014 Marketing & PR

U tjednu od 8. do 12.12.2014. održao se četvrti po redu SUPEUS Case Study sa glavnom temom ”Planirajmo energetski učinkovitu budućnost zajedno!”.

Tri radionice, na FER-u, FSB-u i Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu polučile su velikim interesom studenata. Svaka radionica sastojala se od dva dijela: u prvom bi studenti slušali predavanja renomiranih stručnjaka iz odabranog područja, a u drugom bi se dijelu, podijeljeni u timove, iskušali u rješavanju realnih problema vezanih za temu predavanja.

Radionica na FER-u, s temom ”Projektiranje otočnih fotonaponskih sustava”, održana je u ponedjeljak 8.12. u 16 sati. Dr. sc. Josip Zdenković, dipl. ing. el., iz tvrtke Schrack Tehnik, održao je zanimljivo predavanje kojim je studente uveo u problematiku i teoriju projektiranja samostalnih fotonaponskih sustava, a kasnije su se timovi i sami okušali u projektiranju.

Na čitavoj radionici sudjelovalo je ukupno 17 timova, odnosno 50-ak studenata, dok ih je još i više prisustvovalo samom predavanju koje je bilo javno.

Druga održana radionica nosila je naslov ‘‘Planirajmo našu budućnost!”, a održavala se u utorak, 9.12. na FSB-u. Prije predavanja doc. dr. sc. Gorana Krajačića, docenta sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje, sve prisutne pozdravio je i dekan fakulteta te na taj način ponovno iskazao potporu udruzi SUPEUS i njenim projektima te poželio sreću svim sudionicima. G. Krajačić uveo je timove u temu energetskog planiranja u kojem su se studenti iskušali u drugom dijelu radionice. Sudjelovao je 21 tim, odnosno više od 60 studenata.

Na Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu održala se posljednja, treća, radionica ovogodišnjeg Case-a pod nazivom ”Kako do smanjenja utjecaja toplinskih mostova?”. Na radionici smo imali čast ugostiti čak dva stručna predavača iz tog područja. Dr. sc. Bojan Milovanović, dipl. ing. građ., asistent na Građevinskom fakultetu upoznao je studente sa teorijom toplinskih mostova, njihovom opasnošću i posljedicama, dok je Michael Unterhofer, dipl. ing. građ. iz tvrtke Schoeck predstavio tvrtkina suvremena rješenja realnih problema tog područja. Nakon predavanja, 20 timova je pristupilo zadacima prepoznavanja i samog rješavanja toplinskih mostova.

Nakon svih radionica, u petak, 12.12. održano je svečano proglašenje pobjednika na Arhitektonskom fakultetu. Prije samog proglašenja, prisutni su imali priliku čuti objašnjenja rješenja zadataka svih radionica, no i predavanja naših partnera. Tako je alumni članica SUPEUS-a, Nensi Belac, u ime tvrtke Planetaris, održala predavanje o energetskim obnovama i rješavanju problema toplinskih mostova prilikom obnove, a gđa. Irena Brnada iz Regionalnog centra za zaštitu okoliša predstavila je KIC InnoEnergy Master programe u Europi. Nakon proglašenja uslijedilo je ugodno druženje uz domjenak.

Pobjednici svake radionice osvojili su put u Budimpeštu, drugoplasirani timovi poklon bonove u Pivnici Medvedgrad, a trećeplasirani ulaznice za kazališne predstave ZKM-a.
Kao i prošle godine, SUPEUS je za najvrjedniji tim, koji je sudjelovao na više od jednoj radionici, te u sumi skupio najviše bodova pripremio i posebnu nagradu za interdisiplinarnost: put u Graz i godišnju pretplatnu na časopis EGE za sve članove tima.

Najbolji timovi na radionicima bili su kako slijedi:

Radionica FER

1. DEBORAH – Anamarija Antonić, Zora Luburić, Štefica Vlahović
2. Neustrašive kukavice – Mihaela Gec, Miriam Bilać, Tin Serdar
3. Ekipa za očevid – Mario Obradović, Viktor Kolobarić, Filip Kontić

Radionica FSB

1. Sarma – Krešimir Jurić, Timon Giuseppe Kao, Mladen Božić
2. Lovci na fotone – Josip Hanak, Monika Puškarić, Danijel Uremović
3. Toi Toi – Luka Vinceković, Petar Filipović, Karlo Josip Andrić

Radionica Arhitektonski i Građevinski fakultet

1. Ekipa za očevid – Mario Obradović, Viktor Kolobarić, Filip Kontić
2. Goga i suradnici – Mirko Vasiljević, Gordana Marčetić, Dominik Ivanjko
3. Dual-Core – Karlo Mraz, Roko Plenković

Tim ”Ekipa za očevid” u sastavu: Mario Obradović, Viktor Kolobrić i Filip Kontić osvojila je posebnu nagradu za interdisciplinarnost.

Ovim putem, SUPEUS zahvaljuje svim sudionicima SUPEUS Case Study-ja na iskazanom interesu i sudjelovanju, te čestita svima na pokazanom znanju i uloženom trudu. Vjerujemo kako će Case svima ostati u sjećanju kao vrijedno i poučno iskustvo i nadamo se da se vidimo i iduće godine na novom natjecanju!

Prezentacije sa svih predavanja i objašnjenja zadataka biti će objavljene naknadno na stranici.

Organizacija Case Study-ja ne bi bila moguća ni bez naših partnera koji su financijski, predavanjem ili promocijom omogućili uspješnu realizaciju još jednog projekta Udruge, te im se ovim putem želimo zahvaliti na iskazanoj podršci i povjerenju.