SCS 2015

14/12/2015
Posted in SCS
14/12/2015 Marketing & PR

Peti SUPEUS Case Study održan je u prosincu 2015. godine na Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu, Fakultetu strojarstva i brodogradnje i Fakultetu elektrotehnike i računarstva pod glavnom temom Projektiraj po principima energetske učinkovitosti. Cilj natjecanja bio je studentima predstaviti kako utjecaj materijala pri projektiranju utječe na povrat investicije, koje su pasivne metode grijanja i hlađenja i kako projektiranjem i odabirom rasvjetnih tijela se mogu ostvariti značajne uštede, te su se nakon odslušanih predavanja studenti imali mogućnost okušati se u rješavanju realnih problema vezanih uz teme predavanja. Studenti su, podijeljeni u timove, u određenom vremenskom roku, pokušali dati svoje rješenje zadanih inženjerskih problema.

Natjecanje je započelo 7. prosinca radionicom Utjecaj odabira materijala pri projektiranju na povrat investicije na Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu i to predavanjem Mateja Petrlina iz tvrtke Wienerberger i Marine Alagušić, mag.ing.aedif., asistentice s Građevinskog fakulteta. Studentima su kroz predavanje pokazane prednosti gradnje energetski učinkovitim materijalima te na koji način oni utječu na cjeloukupni trošak izgradnje, ali i na potencijalne mogućnosti uštede tijekom korištenja. Kroz zadatak studenti su imali priliku okušati se u balansiranju tih dviju vrijednosti, inicijalnih i dugoročnih troškova.

Idućeg dana, natjecanje se održalo na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, gdje je radionica pod nazivom Pasivne metode grijanja i hlađenja započela predavanjem dr.sc. Tea Žakula, dipl.ing. U sklopu predavanja su kroz primjere pasivnih tehnika povijesnih i modernih građevina te opis glavnih fizikalnih principa predstavljene neke od najučinkovitijih metoda pasivnog grijanja i hlađenja, prvenstveno prirodna ventilacija za dobavu svježeg zraka i hlađenje, akumulacija topline od sunca te korištenje topline zemlje. Zadatak studentima je bio da sami primjene pasivne tehnike na određenu građevinu.

Trećeg dana SUPEUS Case Studya na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održana je i posljednja radionica Energetski učinkovita – LED rasvjeta. Predavanjem, koje je održao prof.dr.sc. Slavko Krajcar, studenti su se upoznali s LED rasvjetnim tijelima i osnovama projektiranja rasvjete.

Svečano proglašenje pobjednika održano je u petak 11. prosinca na Arhitektonskom fakultetu. Uz proglašenja najboljih timova i predstavljanja rješenja zadataka svih radionica, studenti su imali priliku čuti i predavanja naših partnera. Gđa. Anđelka Toto-Ormuž, u ime tvrtke Rockwoll održala je predavanje Igra li se Europa s vatrom?, a predstavnik tvrtke Weishaupt održao je predavanje o sustavima grijanja.

Trud studenata SUPEUS je, kao i svake godine, nagradio vrijednim nagradama pa su tako najbolji timovi svake radionice osvojili vrijedna putovanja u Veneciju i otoke Lagune, drugoplasirani timovi su osvojili ulaznice za Escape room Labirintanje, a trećeplasirani ulaznice za Muzej iluzija. Kako je jedan od ciljeva održavanja ovog natjecanja poticanje interdisciplinarnog rada, tim koji je ostvario najbolji ukupni plasman na sve tri radionice nagrađen je nagradom za interdisciplinarnost, koja se sastoji od dodatnog putovanja, kompleta knjiga Majstor na kvadrat, godišnje pretplate na časopis Majstor te karting vožnji.

Odličan odaziv studenata i pozitivne reakcije pokazuju kako i dalje postoji veliki interes za održavanje ovakvih natjecanja, gdje se studenti upoznaju s različitim temama iz područja različitih tehničkih struka. SUPEUS će nastaviti kroz daljnje projekte poticati studente na interdisciplinarnu komunikaciju i inženjersko razmišljanje.