SCS 2017

15/12/2017
Posted in SCS
15/12/2017 Marketing & PR

SUPEUS Case Study 2017

Studenti tehničkih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i po sedmi put su se okupili na Supeus Case Studyju te riješili zadatke koje su im osmislili članovi udruge u suradnji sa akademskom zajednicom i predstavnicima tvrtki koje su po svom djelokrugu srodne sa idejama koje promiče Udruga.

Studenti elektrotehnike, strojarstva, građevine te arhitekture i ove su se godine ujedinili u timove, odslušali predavanja stručnjaka te riješili zadane slučajeve s kojima će se po završetku fakulteta susresti i u praksi.

Radionice su se održavale na tri fakulteta tijekom tri dana, od 4. do 6. prosinca.

Prva radionica se održala u ponedjeljak, 4. prosinca, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva s temom ”Budućnost energetike – tranzicija prema održivim niskougljičnim mrežama”. Predavanje je održao doc. dr. sc. Tomislav Capuder, kojim je stručno,ali i istovremeno lako shvatljivo, studente uveo u energetiku, krenuvši od osnova pa sve do samog cilja zadatka.

Na radionici Fakulteta strojarstva i brodogradnje predavanje je održao Miroslav Hećimović iz tvrtke Hoval, predstavivši zadatak te proizvode tvrtke Hoval vezane uz samu temu radionice – ”Projektiranje kućne ventilacije s kontroliranom izmjenom zraka”.

Treća radionica ovogodišnjeg SUPEUS Case Studyja održala se na Građevinskom, odnosno Arhitektonskom fakultetu te je privukla najveći broj timova, čak njih 30 zbog čega su prijave zatvorene 2 dana ranije od očekivanog. Studentima je bio zadan zadatak koji je obuhvaćao projektiranje i proračune različitih segmenata kuće “Od temelja do krova“, što je ujedno bio i naziv radionice. Kao uvod u temu zadatka predavanje je održalo čak tri predavača: Ines Orešković, studentica arhitekture i članica SUPEUS-a, koji je predstavila arhitektonski dio zadatka; Marina Bagarić, asistentica na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, studente je uvela u računski dio zadatka; te Matej Petrlin, predstavnik tvrtke Wienerberger, koji je predstavio građevinske proizvode tvrtke, koje su studenti imali na izboru prilikom rješavanja zadatka.

Sudjelujući na radionicama, timovi su imali priliku odmjeriti snage, pokazati znanje te osvojiti zanimljive nagrade, kao što su putovanje, večera za tim ili rješavanje zagonetki u Escape room-u, a oni koji su sudjelovali na sve tri radionice i prikupili  najveći ukupan broj bodova, osvojili su interdisciplinarnu nagradu. Pobjednički timovi su proglašeni 8. prosinca na Arhitektonskom fakultetu, a oni su:

FER:

  1. Freoni (Janko Levačić, Katia Ritoša, Danijel Zdravec)
  2. FERrarij (Višeslav Aračić, Emanuel Matijević, Leonard Blažević)
  3. Putnici (Nikola Vujnović, Karlo Dilić, Dora Suličić)

FSB:

  1. Freoni (Janko Levačić, Katia Ritoša, Danijel Zdravec)
  2. Two and a Half Men (Mislav Rogulj, Vedran Vrbanec, Iva Klarić)
  3. Faktor sigurnosti (Filip Opetuk, Marko Zrno, Roman Kuzmić)

AF/GF:

  1. Ćoravi i mutavi (Iva Lučić, Josip Knežević, Ivan Čolić)
  2. Roommates (Ivan Požgaj, Mateo Ružić, Davor Štabi)
  3. C2H (Inoslav Hustić, Vanja Čulek, Larisa Hajdarovac)

 

INTERDISCIPLINARNA NAGRADA

posebna je nagrada koju ostvaruje tim koji je ostvario najviše bodova na sve 3 radionice ukupno:

 

Freoni (Janko Levačić, Katia Ritoša, Danijel Zdravec)

 

Sudjelovanjem na ovom interdisciplinarnom natjecanju, studenti su imali priliku stupiti u kontakt sa potencijalnim budućim poslodavcima, steći nova znanja na području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti iz perspektive različitih, ali povezanih, tehničkih struka, što svakako pridonosi njihovom stručnom i osobnom razvoju.

Više detalja kao i galeriju slika potražite na službenoj stranici SCS-a: www.scs.supeus.hr