SCS 2018

21/12/2018
Posted in SCS
21/12/2018 Marketing & PR

SUPEUS, u želji da studentima tehničkih fakulteta omogući rješavanja problema iz prakse vezanih za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, svake godine organizira natjecanje SUPEUS Case Study. Natjecanje je namijenjeno studentima tehničkih fakulteta koje se potiče na interdisciplinarni pristup u rješavanju, kao što je to slučaj u praksi.

U tri dana održavaju se radionice na tri fakulteta: FSB-u, AF/GF-u i FER-u. Radionice su podijeljene u dva dijela: u prvom studenti slušaju predavanja stručnjaka iz svijeta energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i održive gradnje, dok u  drugom, podijeljeni u timove, rješavaju zadatke vezane za temu predstavljenu predavanjem. Na svakoj radionici najuspješniji timovi osvajanju vrijedne nagrade, a tim s najboljim ukupnim plasmanom na sve tri radionice osvaja posebnu nagradu kako bi se dodatno istaknuo interdisciplinarni duh natjecanja.

Osmi po redu SUPEUS Case Study uspješno je održan od 10. do 14. 12. 2018.

Prva radionica bila je u ponedjeljak 10. 12. na Fakultetu strojarstva i brodogradnje pod nazivom Primjenom solarne energije do manjih troškova. Sunčeva energija najčišći je, najbogatiji i najfleksibilniji obnovljivi izvor energije. Svrha radionice bila je upoznati studente s komponentama solarnih sustava te modifikacijama istih kako bi se postigla energetska i ekonomska ušteda uporabom besplatnog izvora energije. Predavači radionice bili su prof. dr. sc. Damir Dović, dipl. ing. (FSB, Zagreb) i prof. dr. sc. Ljubomir Majdandžić, dipl. ing. (HSUSE).

Druga radionica odvila se u utorak 11. 12. na Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu pod nazivom Prozor prema svijet(l)u ušteda. Moto radionice bio je: „Iskoristimo što nam priroda nudi!“. Prirodno osvjetljenje, ventilacija i energija nerijetko su zanemarene, zato je natjecateljima bio cilj iskoristiti te resurse kako bi popravili tu situaciju – kako u domu, tako i u džepu. Na zadanom objektu trebalo je predložiti rješenje rasporeda prostorija, položaja i veličine otvora, kako bi se uz pravilno provjetravanje i dobitke sunčeve energije omogućila ugodnost življenja i smanjenje troškova stanovanja. Partneri radionice bili su GEALAN i ROCKWOOL Adriatic, a predavači bacc. oec. Marijan Brlečić (GEALAN) i doc. Mateo Biluš, dipl. ing. arh. (AF, Zagreb).

Treća radionica održana je na Fakultetu elektrotehnike i računalstva u srijedu 12. 12., na temu Projektiranje sustava OIE za potrebe izoliranog naselja. U fokus je stavljeno zamišljeno naselje koje se je nalazilo u izoliranom području gdje ne postoji mogućnost spajanja na elektroenergetski sustav. Shodno tome, bilo je potrebno projektirati sustav obnovljivih izvora energije s pohranom električne energije kako bi se zadovoljile energetske potrebe svih objekata. Predavač radionice bio je izv. prof. dr. sc. Hrvojem Pandžićem (FER, Zagreb).

Svečano proglašenje pobjednika održano je u petak 14. 12. na Arhitektonskom fakultetu. Uz proglašenje najboljih timova i predstavljanje rješenja zadataka svih radionica, studenti su imali priliku čuti i predavanja naših partnera.

Najbolje plasirane timove SUPEUS je, kao i prethodnih godina, nagradio vrijednim nagradama, pa su tako najbolji timovi svake radionice osvojili vrijedne poklon bonove u City Centar One-u, drugoplasirani timovi večeru u Budweiser Pivnici i ulaznice za Muzej iluzija, a trećeplasirani ulaznice za Escape Room. Nagrada za interdisciplinarnost sastojala se od modula unutar Green Building Professional edukacije od HSZG-a, godišnje pretplate na časopis EGE i stručne literature u izdanju Energetika Marketing-a, te ulaznice za Lajnap Comedy.

Cilj čitavog projekta je približiti studentima konkretne primjere problema i zadataka iz prakse te ih na zanimljiv i jednostavan način, uz pomoć stručnih predavača, upoznati s aktualnim područjima kojima se Udruga bavi. Projektu je dosad prisustvovalo više od 900 studenata te 24 predavača . Samo ove godine natjecalo se 122 studenata sa čak 9 fakulteta podijeljenih u 42 tima. Navedene brojke pokazuju kako su studenti prepoznali kvalitetu i značaj SUPEUS Case Study-ja, a bile bi zasigurno veće da broj sudionika nije ograničen. SUPEUS kroz organizaciju idućih projekata namjerava poticati još više studenata na kritičko inženjersko razmišljanje interdisciplinarnim timskim radom.

ZAHVALE
Zahvaljujemo našim partnerima na pruženoj potpori pri organizaciji projekta SUPEUS Case Studyja 2018: GEALAN, ROCKWOOL Adriatic, Schrack Technik, WEISHAUPT – ZAGREB, HSZG i EGE. Predavačima radionica zahvaljujemo na pruženoj potpori i održanom predavanju. Na medijskoj podršci zahvaljujemo: EGE, Poduzetnik, Oris, gradimo.hr, PROGRADNJA, Građevinar, studentski.hr i HRT. Na suradnji zahvaljujemo: Muzej iluzija, Escape room i Lajnap. Veliko hvala na donacijama za projekt: Jamnica i Atlantic grupa.

 

Pregled radionica po fakultetima

FSB – 10.12. Primjenom solarne energije do manjih troškova

Predavači: prof. dr. sc. Damir Dović, dipl. ing. (FSB, Zagreb) i  prof. dr. sc. Ljubomir Majdandžić, dipl. ing. (HSUSE)
sudjelovalo: 25 timova

Najbolje plasirani timovi:

  1. mjesto: MTS – Martin Vukadin, Tomislav Šimunić, Saša Pejić
  2. mjesto: SWE-DEN – Petra Bucić, Vedran Jakopović, Ivan Strunje
  3. mjesto: Energenius – Ivana Bauer, Luka Lasić, Luka Krilić

AF/GF – 11.12. – Prozor prema svijet(l)u ušteda

Predavač: bacc. oec. Marijan Brlečić (GEALAN), doc. Mateo Biluš, dipl. ing. arh. (AF, Zagreb)
Partneri radionice: GEALAN, ROCKWOOL Adriatic
sudjelovala: 24 tima

Najbolje plasirani timovi:

  1. mjesto: SWE-DEN – Petra Bucić, Vedran Jakopović, Ivan Strunje
  2. mjesto: Rutinska devijacija – Josip Šabić, Juraj Šćepanović, Antonio Ščavničar
  3. mjesto: MTS – Martin Vukadin, Tomislav Šimunić, Saša Pejić

FER – 12.12. – Projektiranje sustava OIE za potrebe izoliranog naselja

Predavač: izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić (FER, Zagreb)

sudjelovalo: 19 timova

Najbolje plasirani timovi:

  1. mjesto: SWE-DEN – Petra Bucić, Vedran Jakopović, Ivan Strunje
  2. mjesto: Porzana – Lidija Pnjaček, Ante Renić, Ana Subašić
  3. mjesto: Energenius – Ivana Bauer, Luka Lasić, Luka Krilić

Posebna nagradu za interdisciplinarnost dodijeljena je timu:

SWE-DEN – Petra Bucić, Vedran Jakopović, Ivan Strunje