fbpx

SCS 2020

08/01/2021
Posted in SCS
08/01/2021 Marketing & PR Team

Donosimo pregled 10. po redu SUPEUS Case studyja održanog 18. – 23.12. u online izdanju zbog trenutnih mjera protiv pandemije. 18.12. su održana predavanja i upute natjecateljima, a 23.12. su predali rješenja, zatim je 28.12. održano proglašenje pobjednika.

Natjecanje je namijenjeno studentima tehničkih fakulteta sa ciljem educiranja u području energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije te održive gradnje. Studenti u timovima imaju pristup trima radionicama te tako steknu iskustvo rješavanja problema mogućih u praksi. Na ovaj način SUPEUS potiče interdisciplinarnost i timski rad što je dobrodošlo kao osobni razvoj radi vještina u profesionalnom radu budućih inženjera.

Ove godine smo prvi put omogućili sudjelovanje na natjecanju studentima diljem Hrvatske što se pokazalo kao odličan potez s obzirom na pozamašan odaziv studenata s raznih sveučilišta koji su na ovaj način i doznali za SUPEUS. Studenti su u timovima po 2-3 osobe imali na izbor tri radionice tematski podijeljene na strojarstvo, elektrotehniku te arhitekturu/građevinarstvo. Na svakoj radionici su najbolja tri tima osvojili nagrade, te tim s najvišim brojem bodova na svim radionicama.

Radionica strojarstva s nazivom Sunce na krovu, toplina u domu fokusira se na ostvarivanje ušteda u kućanstvu primjenom solarne energije za pripremu potrošne tople vode. Uz to je bilo potrebno odabrati opremu i primjeniti tehnoekonomsku analizu za obiteljsku kuću.
Parner radionice bila je tvrtka Centrometal tako da je ponudila rješenja iz svoje proizvodnje solarnih sustava te kako ih projektirati. Predavač iz tvrtke je bio Marko Grđan, dipl. ing. stroj.

Radionica arhitekture/građevinarstva se zvala Mikroanalizom do makrorezultata. Zadatak je bio analizirati i iskoristiti prirodne čimbenike (klima, vjetar, nadmorska visina) u projektiranju kako bi se osigurala energetski učinkovitija zgrada. Uz to, bilo je potrebno oblikovati optimalan volumen te izabrati materijale i konstukciju u skladu s održivom gradnjom.
Partner radionice bila je tvrtka Fibran koja je uključila rješenja zelenih krovova u skladu s optimalnom izolacijom konstrukcije od topline i vlage.
Predavačica iz tvrke bila je Tanja Herr, dipl. ing. arch. Osim partnerskog predavanja, pridružili su se profesori s Arhitektonskog fakulteta, dr. sc. Zoran Veršić koji je održao predavanje naziva Bioklimatsko projektiranje zgrada, te dr. sc. Sanja Gašparović koja je održala predavanje naziva Utjecaj klime na arhitekturu/grad.

Radionica elektrotehnike s nazivom Geotermalne elektrane – iz zemlje do čiste energije upoznala je studente s prednostima i izazovima proizvodnje električne energije iz geotermalne energije. Predavači su bili doc. dr. sc. Luka Perković sa Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta i Tomislav Đuran, dipl. ing. sa Tehničkog veleučilišta Zagreb.

Najbolji timovi osvojili su vrijedne nagrade među kojima su earbuds slušalice, escape room, kuponi za dostavu hrane, paket pive Lepi dečki, ulaznice za Muzej iluzija i Muzej čokolade, godišnju pretplatu na časopis EGE koji izdaje Energetika Marketing.

Ove godine prijavilo se 38 timova iz raznih krajeva Hrvatske. Među najboljima su studenti sa zagrebačkog Af-a, FSB-a i FER-a, splitskog FESB-a, FGAG-a, osječkog ETFOS-a, te sa Sveučilišta Sjever. Osim njih prijavili su studenti sa RITEH-a, RGN-a, FKIT-a, GF-a, TVZ-a.

ZAHVALE
Iznimna nam je čast organizirati ovaj projekt u partnerstvu sa tvrtkama: CENTROMETAL, FIBRAN, WEISHAUPT, KLIMA OPREMA, EGE. Zahvaljujemo i predavačima na pruženoj potpori i korisnim predavanjima iz struke. Na medijskoj podršci zahvaljujemo EGE, Poduzetnik, DOOR te Građevinar. Na suradnji sa nagradama zahvaljujemo: Muzej iluzija, Muzej čokolade, The Old Lock Up Escape Room Zagreb, Međimurska pivovara Lepi dečki, EGE.

Pregled po radionicama

Radionica strojarstvo
Predavač: Marko Grđan, dipl. ing. stroj. (Centrometal)
Partner: Centrometal

Najbolji timovi:
1. MAMBO no. 7 – Bugarin, Omazić, Bralić
2. Lungomare – Rajevskij, Višnjić, Grizelj
3. DKP – Rašić, Salopek, Džigurski

Radionica arhitektura/građevinarstvo
Predavači: Tanja Herr, dipl. ing. arch. (Fibran), dr. sc. Zoran Veršić (AF), dr. sc. Sanja Gašparović (AF)
Partner: Fibran

Najbolji timovi:
1. cure – Čuljat, Brezovec
2. LPK United – Bigor, Jantolek, Belavić
3. ggtšs – Čečura, Križanović, Čubra


Radionica elektrotehnika
Predavači: doc. dr. sc. Luka Perković, Tomislav Đuran (RGN), dipl. ing. (TVZ)

Najbolji timovi:
1. Lungomare – Rajevskij, Višnjić, Grizelj
2. Super ili obični? – Kobeščak, Jurić, Bandur
3. LEG3 – Antunović, Pleskalt, Pišonić

Nagradu na interdisciplinarnost osvojio je tim Lungomare zbog najvećeg ukupnog broja bodova.